From: turesjolanderTo: lars.weck; <Mike Andrew>
Subject: RE: SV: Monument 1967
Date: Sat, 20 Nov 2010

Till Mike Andrew, (Who ever you are?)

Jag är djupt imponerad av Lars klara minnesbild!!!

Jag minns också att Lasse Svanberg var en kommunikations länk mellan gruppen och oss, Lars W. och mig och att han var mycket entusiastisk att vi skulle nappa på Floyds inbjudan till samarbete. Vad jag förstår var att deras brev kom via Lasse Svanberg på Filminstitutet.
Själv var jag mindre intresserad då jag inte särskilt mycket gillade deras audio art just den tiden. Lars och jag hade redan inbjudit Hansson och Karlsson till ett samarbete och fann deras musik intressantare. Vi hade redan då ett avtal med H&K. Dock mixade Lars W. och jag själva ihop the sound track till Monument medan statiska bilder från Monument utgjorde konvolutet till LP,n. Jag anser att Lars och jag var producenterna för LP,n och inte Bill Öhrström som felaktigt nämnts. Vi delade på 4, på royalty inkomsterna från LP,n. En engångs vänskapssumma fick Bill.

Beträffande utställningen av det statiska mateialet hade Kristian Romare föreslagit att vi skulle acceptera Galleri Doktor Glas i Kungsträdgården som gett mig en stående inbjudan där. Som en ren protest mot "Fine Art" och för att understryka vikten av nya media föreslog jag att istället dra in på det mest centrala galleriet Bohmans på Kungsgatan, som var mer känt för en form av traditionell konst-konst eller som man då sa var hötorgskonst.
Tanken hos oss vara att presentera sovenirer från det verkliga originalkonstverket som televiserades. Sovenirer kunde enligt vår bedömning säljas i Pressbyrån hellre än i Moderna Museet eller ett s.k. fin-konst galleri.
Bilderna tog jag i galleriet och du finner dessa här på sidan längre ner:
http://www.newstime2010.homestead.com/
De är tagna från vår bok Monument. Några andra negativ tror jag inte jag kan finna längre.

12 December 1966  reste jag till London och hade förhandlingar med Indica Galleri och Miles underground bookshop satt 2 timmar och väntade på John Lennon och Brian Epsteins annonserade ankomst till galleriet. Jag tröttnade och tog en taxi till flygplatsen och reste till Paris istället. Jag tror jag vet att John var var helt occuperad av Yoko Ono just den veckan av deras möte. Jag ringde senare till Indica från Paris och fick veta att John och Brian kom till galleriet och spenderade 2 timmar i hopp om att jag skulle dyka upp igen. Merde!
Mitt intresse var ett samarbete med Beatles på temat "upplösning". Det hade just meddelats att en uppbrytning mellan dem var på gång. Den bildvärld som redan presenterats i TIME 1966 av mig och Bror Wikström kunde lätt appliceras som ett sista drag för Beatles separation.
Jag tror inte jag kan bidraga mer till din historiska avhandling.

Med vänlig hälsning och lycka till med historie beskrivningen.
Ture

www.aussie.homestead.com/
www.purestwaterat.homestead.com/ From: lars.weck To: turesjolander; >Mike Andrew<
Subject: SV: Monument 1967
Date: Fri, 19 Nov 2010 11:44:41 +0100

Hej,

Syd Barrett och några mer från P F besökte mycket riktigt utställningens vernissage, tillsammans med sin dåvarande manager (King, någonting?).

Saken började med att Ture och jag stötte ihop med medlemmar ur gruppen på Gyllene Cirkeln kvällen innan, ett ställe där många träffades. Tror att det för P F var en efterdyning till spelning i Sthlm, men minns inte detaljer i detta. De hörde om vår utställning på Kungsgatan och såg också bildexempel från Monument-projektet som vi råkade ha med oss. Blev intresserade av denna då helt nya bildvärld och kom till vernissagen dagen efter. Uttryckte stort intresse för någon slags samarbete, särskilt som Monumentprojektet hade flera utställningsben ute i Europa.

 

Att det sedan inte blev något av detta tror jag berodde på att managern, som var vår kommunikationsparson med gruppen, kickades strax därefter. Han skrev därpå till oss och berättade om den grupp han i stället hakat på och försökte se om vi kunde länka Monumentidéerna till denna. Det tyckte varken Ture eller jag kändes intressant att lägga kraft på.

 

Detta är vad jag spontant minns, och jag tror knappast att korrespondensen finns kvar, i varje fall inte hos mig.

 

Vänliga hälsningar

/LarsW

 


Från: ture sjolander

Skickat: den 19 november 2010 05:17
Till: Mike Andrew

Kopia: Lars Weck
Ämne: RE: Monument 1967

 


Jag återkommer först efter det att  Lars Weck kan minnas något också, som han var på plats då i galleriet på Kungsgatan samma dag som Sverige lade om till högertrafik.
Lars Svanberg avled för några år sedan.
Date: Thu, 18 Nov 2010 08:11:58 -0800
From: Mike Andrew

Subject: Monument 1967
To: turesjolander

Tjena Ture

Jag är medlem av ett internationellt Syd Barett forum och skriver till dig med anledning av en liten notis och bild jag hittade på din hemsida. Där framgår det att Syd Barrett och andra medlemmar av Pink Floyd besökte din och Lars Wecks utställning, Monument, i september 1967. Det finns även ett brev från bandet där de uttrycker en önskan om att inleda ett konstnärligt samarbete. Om jag förstod det hela rätt så blev det aldrig något samarbete. Men jag är ändå lite nyfiken om möjligen minns något mer från den här episoden. Var du själv närvarande när de besökte utställningen? Är du själv som tagit fotografiet och finns det kanske fler bilder från tillfället? Jag är också väldigt intresserad av namnet på galleriet ifråga och på vilken adress det låg. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt att minnas detaljer efter över 40 år. Men även de mest 'obetydliga' detaljer är av stort intresse bland Barretts fans. Kanske har du blivit kontaktad angående detta tidigare.
I vilket fall som helst så skulle det vara kul om du kunde skriva ett par rader tillbaka.

Bästa Hälsningar

Mike Andrew
 

 

Date: Fri, 19 Nov 2010 06:02:28 -0800
From:
Mike Andrew
Subject: RE: Monument 1967
To: turesjolander

Ture & Lars


Tack så mycket för era svar.


Pink Floyd spelade på Gyllene Cirkeln söndagen den 10 september 1967. Dagen innan hade de spelat i Århus och den 11 september körde de hela vägen tillbaks till Danmark för att på kvällen spela i Köpenhamn. Lars skriver att bandet besökte er vernissage dagen efter spelningen. Kan det möjligen vara så att vernissagen istället var senare på kvällen den 10 september. Jag har tidigare varit i kontakt med andra personer som såg spelningen i Stockholm. De vill minnas att bandet spelade på eftermiddagen. Tydligen var det fortfarande ljust ute vilket gjorde att ljuseffekterna bleknade bort. En annan märklig detalj är att alla i publiken var tvungna att betala en kuvertavgift.

Bilder från konserten visar bandet spelandes framför en sittande publik vid dukade bord. Är det möjligen något ni själva minns från detta tillfälle? Förbandet var visst The Sleepstones med Janne Schaffer och Ted Åström.


Beträffande vernissagen på utställnigen Moment. Ture skrev att galleriet låg på Kungsgatan.

Var det Karlssons Galleri? Minns ni i vilken fastighet det låg?

Om jag har förstått det hela rätt så var det Lars Weck och Lasse Svanberg som var med bandet när de besökte utställningen. Är det de som syns på bilderna som finns på Tures hemsida?


http://max4at.homestead.com/files/pinkfloyd1968stockholm.jpg

Första bilden från vänster: okänd kvinna, Andrew King(?), okänd man, Syd Barrett.

Andra bilden från vänster: okänd man, (Andrew King?), okänd man, Peter Jenner(?), okänd kvinna, Syd Barrett.


Vem är det som har tagit bilderna? Det ser ut som de är tagna från någon form av publikation.


Jag hittade videoverket Moment på youtube. Intressant! Jag kan förstå att Engelsmännen blev imponerade och ville inleda ett sammarbete med er. Jag hittade även en DN-artikel på Tures hemsida skriven av Lars från februari 1967. Där talas det om planer på att ställa ut på det välkända 60-tals galleriet Indica i London. Blev det av. Kanske kände bandet till era elektroniska konstverk redan innan de spelade i Sverige.


Kände ni till Pink Floyd innan Stockholmspelningen?


Ture nämnde något om att det blev högertrafik i samma veva.


Då låg väl den här slagdängan på svensktoppen:


http://www.youtube.com/watch?v=RxIX5IV2EEg


Hittade även denna notisen på Wikipedia. Det var ju dagen efter konserten. Är det något ni minns?


Måndagen den 11 september 1967 publicerade Dagens Nyheter ett pressmeddelande från provierörelsen om att rörelsen var nedlagd. En utlösande faktor ska ha varit att någon, under en providemonstration, burit en skylt med texten "Skjut fler poliser", bara några veckor efter det så kallade Handenmorden. Press, polis och allmänhet rasade och provies beslöt att begrava sig själva. Rörelsen upplöstes genom en sista aktion som innebar att en procession bar en kista från Hötorget till Kungsträdgården där provieflaggan brändes, dock utan polisingripande eftersom flaggan bestod av en disktrasa.


Phew! Nu blev det väldigt många frågor på en gång. Som sagt så har jag full förståelse för att det kan vara svårt att minnas episoder 40 år tillbaks i tiden. Men även de tillsynes mest 'obetydliga' detaljer mottas alltid med stort intresse bland Barretts fans världen runt.


Tack än en gång för ert snabba svar.


Bästa Hälsningar


Mike
 


    TURE  SJOLANDER Favorite Video November 2010
http://www.youtube.com/watch?v=SHkrRwz1w1c